top of page

Zó ga je om met vervelend stemgedrag

Bijgewerkt op: 29 mei 2019

Neen, dit gaat niet over de verkiezingsuitslag. Dit gaat over heel andere stemmen.


Deze stemmen komen heel graag ‘s nachts. Als op het werk een deadline of een spannend gesprek nadert. Op het moment dat je keuzes moet maken. Ook nog als … In elk geval op het minst passende moment! Gedachten die nergens op slaan. Of toch? Grrr…


“Het gaat niet lukken” “Ik kan het niet.”

“Het is niet goed genoeg; ik ben niet goed genoeg.”

“Als ik maar hard genoeg werk kom ik er wel.”

“Ik moet sterk zijn.”

"Ik moet het alleen kunnen.” ….


Oh ja, ik ken ze. En ik ben er mee aan de slag gaan.

Zo ben ik er intussen voor mezelf uit dat de stem die mij vaak onzeker maakt, er ook voor zorgt dat ik straffe projecten realiseerde, beter dan ‘goed genoeg’. Omdat die stem me uitdaagde om problemen te voorzien en daarop in te spelen. Omdat ze me niet alleen naar evidente keuzes laat kijken maar ook andere opties doet verkennen. Omdat ze me dwingt om kwaliteit af te leveren.


Maar - minstens zo belangrijk, ik heb ook geleerd àndere delen aan te spreken uit dat complex hersenpalet, om zo die stem wat te bedaren en het voor mij meer leefbaar te maken.Het deel dat erop vertrouwt dat het goed komt. Omdat ik er actief aan gewerkt heb om naast de onzekerheid, een tweede sterker beeld te plaatsen : dat van successen die er waren, ondanks onzekerheid. Dat van momenten waar ik zonder gêne durfde zeggen: ik ben hiervoor de geknipte persoon. Bij dat beeld straal ik zelfvertrouwen uit. Bij dat beeld borrelt energie op. Bij dat beeld hoor ik de stem ‘ik kan het wél’. De stem die ‘het komt wel goed’ zegt. Een beeld dat ik regelmatig actief oproep wanneer ik onzekerheid voel opborrelen.


Het beste wapen tegen vervelend stemgedrag is je vermogen om een nieuwe gedachte boven een oude te plaatsen. Of er naast.

Het is alvast één van de zaken waarmee we in coaching aan de slag kunnen gaan. Kijken wie of wat er achter die stemmen schuil gaat. Het herkennen ervan is een eerste stap om die stemmen niet langer de overhand te laten nemen.

Welk deel van jou komt in actie op dat moment? Wat maakt dat jouw piekeren de overhand neemt? Het benoemen en op zoek gaan naar wat dat deel voor jou wil bereiken, maakt dat ook jij ermee aan de slag kan. Benieuwd naar meer? Laat maar iets horen.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page