top of page

Niets doen & er toch voor betaald worden

Niets doen en er toch voor betaald worden. Het kan! Meer zelfs, het is een mooi betaalde job voor het leven. Het Zweedse kunstenaarsduo Goldin & Senneby zoekt kandidaten voor het ‘Eternal Employment Project. Misschien iets voor jou?Werkplek : Korsvägen / Göteborg (Zweden), en meer in het bijzonder het nieuwe volautomatische treinstation dat er wordt gebouwd.


Je opdracht: "The station at Korsvägen has a time clock where the employee is expected to check-in and check-out every working day. (The employee is not required, however, to stay within the premises of the station throughout the day)" Je doet 's ochtends de lamp aan, 's avonds weer uit. Intussentijd doe je dus wat je maar wil.


En dat voor de rest van je leven. "Zo lang als we in een maatschappij leven waar de return on capital substantieel hoger is dan de gemiddelde stijging van de lonen, wordt het project in stand gehouden". "Defined as more than 120 years ", zo is het voorzien.


Je loon? Dat van een Zweedse ambtenaar, mét onderhandelingsmarge.


Klinkt aantrekkelijk!?


Goldin & Senneby willen niet alleen de discussie losweken over geld dat meer opbrengt dan werken. Ze vragen zich vooral af hoe mensen zullen reageren op werk zonder opdrachten, verantwoordelijkheden en concrete resultaten.


In the face of mass automation and artificial intelligence, the impending threat/promise is that we will all become productively superfluous. We will all be “employed at Korsvägen”, as it were.

Hoe zal de gekozen werknemer daarmee omgaan? Krijgt die last van een 'boreout'? Zal hij/zij eigen creatieve projecten opstarten. Of waarom niet eenvoudigweg de eeuwigdurende vrije tijd omarmen en er van genieten?


Kunst zeg je?


Conceptuele kunst dus, met de geselecteerde werknemer als voorwerp van de discussie die Goldin & Senneby er mee willen los maken. Niet dat er verwacht wordt dat die effectief iets gaat doen. Zeker niet! Maar dat begreep je al ;-)


Wat mij nieuwsgierig maakt: wat zou jij doen als je betaald zou worden om niets te doen? En vooral: hoe ver staat dat af van wat je nu aan het doen bent?

Staat het er mijlenver van af, dan heb je misschien zin om je kandidaat te stellen. Onderaan dit artikel alvast de link naar de eerste officiële publicaties.

Weet wel dat de job maar aanvat in 2026. De plek van tewerkstelling, het station, is nog in opbouw.

Wat doe je intussentijd? Daarop kan loopbaancoaching misschien een antwoord bieden :-) Voorlopig nog in Zele en omstreken. Vanaf 2026 misschien in ….
Meer over het project : https://publicartagencysweden.com/konst/west-link-chronotopia/eternal-employment/
0 opmerkingen

Comments


bottom of page