top of page

Belangrijk maar niet dringend

Maar wel belangrijk ;-)


Ik heb het gedaan en ben er trots op: deze ochtend ondanks een stapel dringende to do’s toch de tijd genomen om eerst een uurtje buiten te gaan. “Easy toch …niets doen …” ? Dat dacht je maar...Want die stapel ligt daar wel te roepen om aandacht. En hoe verleidelijk is het om toch maar weer eerst dàt aandacht te geven. Gauw even … En voor ik het weet ben ik weer vertrokken en laat ik ‘belangrijk en dringend’ voorgaan op wat ik echt wil. En misschien nog wel vaker: dringend en niet zo belangrijk (mailtjes checken, gauw even op FB, dat even op zijn plaats leggen, …. Herkenbaar misschien ;-) )


Wellicht heb je al gehoord van Steven Covey en zijn '7 habits of highly effective people'? In het Nederlands vertaald naar ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Het boek is 1 van de all-time classics in managementliteratuur. In zijn boek heeft hij het over ‘habits ‘, gewoontes of eigenschappen die ertoe bijdragen dat we succesvoller leven. Eigenschappen die bijdragen tot ‘persoonlijk leiderschap’. De eigenschap die meest weerklank krijgt, is deze waarin hij oproept om niet alleen bezig te zijn met zaken die dringend zijn (de waan van de dag), en vooral wél met zaken die minder dringend zijn, maar op lange termijn echt belangrijk. Omdat dàt de zaken zijn die maken dat je bouwt aan de toekomst.


Probeer het eens, een lijstje maken van alles wat jou op dit moment bezig houdt en waar je tijd voor maakt. Wat gaat altijd voor? En hoeveel ruimte is er voor wat echt belangrijk is voor jou, maar misschien op korte termijn iets minder dringend?


De kans is groot dat vooral de cirkels 1, 2 & 3 goed gevuld zijn en veel aandacht krijgen.Het vraagt vaak bewuste keuzes maken om ook 'belangrijk en niet dringend' een plek te geven. En het vreemde is : als je dat doet, presteer je dikwijls ook beter op wat in cirkel 2 en 3 staat, op dingen die moeten en op die to-do lijst staan. Het is niet altijd of/of. Het maakt alvast dat ik dit artikel op een uurtje heb geschreven, terwijl ik er anders vaak een halve dag op zit te kauwen.


Easy, die ruimte maken voor jezelf? Nee. Ook voor mij was het een proces om dit nu heel bewust te kunnen doen. Om ‘moeten’ niet altijd te laten voorgaan op ‘willen’. Maar het zet me zoveel beter in balans nu ik dat wél kan. En ik heb niet het gevoel dat ik er minder door ‘presteer’, wat dat dan ook mag zijn.


Hoe zou het voor jou zijn om dit ‘belangrijk maar niet dringend’ meer aandacht te geven?


Een goede eerste stap is alvast om alles wat je bezig houdt eens in kaart te brengen en het een plek te geven in de 4 cirkels. Om vanuit daaruit te gaan schuiven en bouwen. Een klankbord nodig, een duwtje om er zelf mee aan de slag te gaan? Dat is weer één van de zaken waarvoor je me als coach mag aanspreken. #ZinIn #Goesting #LoveToCoach #addisi www.addisi.be

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page