Toen ik in september van start ging met mijn eigen zaak werd ‘Addisi’ niet toevallig de naam ervan. ‘Addisi’ is het Amhaarse woord voor ‘nieuw’. Perfect passend dus bij mijn ambitie om nieuwe wegen naar groei voor klanten te realiseren. Amhaars? Dat is de taal die gesproken wordt in Ethiopië, het rootsland van 1 van mijn dochters en intussen voelt het ook al lang als mijn tweede thuisland aan.
Energie & inspiratie tanken in Ethiopië
Al verschillende jaren engageer ik me als vrijwilliger binnen Finado Ethiopië, een organisatie die een 300-tal families in Ethiopië ondersteunt, de bouw van nieuwe schooltjes en klassen financiert en water naar afgelegen dorpen helpt brengen.
Op relatief kleine schaal in vergelijking met NGO’s als Plan International en Unicef, maar met het grote voordeel dat we rechtstreeks in de lokale gemeenschap aan de slag gaan en geen zware structuren dienen te financieren. 100% vrijwilligerswerk in België, ondersteund door een klein team van 3 Ethiopische medewerkers die ter plekke alle projecten op poten zetten en de gezinnen in een sponsorship ondersteunen.
Deze keer nam ik een groep van 14 mensen mee op ontdekkingsreis naar Ethiopië, om dan aansluitend nog een paar dagen uit te trekken voor besprekingen met onze Ethiopische ploeg ter plekke. “Ik wist niet dat Ethiopië zo’n mooi land was”, was de unanieme reactie van de groep. Dat weet ik intussen al lang, net zoals ik kon voorspellen dat ze er hun hart zouden verliezen en snel zullen terugkeren.
The speed of change
Wat mij wél steeds weer verrast: de snelheid waarmee het land verandert. Ook al komen we op gekende plekken, die zien er steeds weer anders uit. Er komen steeds meer en steeds betere wegen. Niet alleen de Chinezen en Indiërs, maar ook Nederlands, Italianen, Turken, … bouwen er fabrieken. En ik zag nu voor het eerst ook hele ‘business villages’ ontstaan.
In grote steden vind je strak georganiseerde, sterk uitgeruste industriezones waar kleine en grote, binnen- en buitenlandse bedrijven een plek, infrastructuur en dienstverlening wordt aangeboden.
Niet alleen in de hoofdstad Addis, maar ook in steden als Hawassa en Arba Minch. Het zijn steden die intussen zowel via de weg als via de lucht goed bereikbaar zijn.
En dat is goed nieuws voor de ambitieuze generatie jongeren die massaal afstuderen aan 1 van 166 universiteiten en colleges in Ethiopië. We spraken met verschillenden van hen, afgestudeerd in sales en marketing, als accountant, in wegenbouw, als in toerisme en ook zeer vaak als ingenieur.
Vandaag zijn er meer afgestudeerden dan er jobs zijn, in richtingen waar hier bij ons nog nauwelijks mensen te inden zijn. Wellicht liggen daar voor onze bedrijven ook mooie opportuniteiten!
Een nieuwe weg naar groei?
Toen een paar jaar terug de eerste ideeën voor mijn eigen bedrijf naar boven kwamen, was mijn eerste plan om iets te gaan doen in de organisatie van reizen. Het ging uiteindelijk een andere richting uit en alvast nu werk ik vooral 1 op 1 samen met bedrijven en organisaties om hun ideeën tot realisatie te brengen en zo “nieuwe wegen naar groei” te realiseren. Maar ‘walk your talk’ betekent dat ook die oorspronkelijke piste voor mij niet definitief opgeborgen is.
Samen met een groep/groepen ondernemers uit de waan van de dag stappen, onbekende wegen inslaan (letterlijk en figuurlijk) en zo energie tanken, nieuwe inzichten verwerven en businessopportuniteiten ontdekken.
Wie weet op een dag ….
Comments